image

(圖片來源)


自從韓劇時不時偶然不經意咁出現左壁畫村之後,壁畫村就成為韓國旅遊嘅熱點項目,唔少人都特等走去影下相,做翻轉文青。究竟韓國壁畫村有幾多呢?等KKday幫你盤點幾個韓國比較特別嘅壁畫地段!

1. 梨花壁畫村 (Ihwa Maeul) - 首爾

由於梨花洞係韓國劇組經常取景嘅地方,加上有韓國當地綜藝節目介紹,令到梨花壁畫村成為全韓國最出名嘅壁畫村。自2006年開始,首爾政府推動「駱山藝術 2006」,同逾60位藝術家進行舊區美化。最近,梨花壁畫村部分街梯(兩條分別畫有花同魚嘅樓梯)暫時封閉,想去嘅朋友可以留意翻。

地址:首爾市鍾路區梨花洞

image

圖片來源

image

圖片來源

2. 行宮洞壁畫村 (Haenggung-dong Mural Village) - 水原

行宮洞壁畫村位於水原市北水洞一帶,屬於規模較細嘅壁畫村。北水洞一帶屬於市內嘅舊區,位處華虹門附近,大部分都係八十到九十年代左右嘅住屋。除咗壁畫之外,附近仲有兩間畫廊,包括Alternative Art Space Noon同埋Space Bom,對藝術有興趣嘅朋友不妨一去。

地址:京畿道水原市八達區北水洞232-3

image

圖片來源

3. 滋滿壁畫村 (Jaman Mural Village) - 全州

滋滿壁畫村同其他壁畫村一樣,有唔少藝術家同畫家進駐,比較特別嘅地方在於滋滿壁畫村有比較多嘅卡通人物壁畫。成個壁畫村依山而建,大部分嘅屋都位於山腰,感覺上同台北嘅寶藏巖差唔多,行到頂就可以睇到全韓國最大嘅韓屋村(全州韓屋村)。

地址:全羅北道全州市完山區滋滿洞1街1-10

image

圖片來源

image

圖片來源

4. 甘川文化村(Gamcheon Culture Village)- 釜山

甘川文化村位於山腳位置,係韓國規模比較大同多元化嘅藝術村,大家可以沿住梯級同巷弄慢慢探索充滿藝術嘅社區。入到文化村門口,可以喺附近嘅旅遊咨詢所買一張地圖,除咗可以方便參觀,仲可以玩遊戲添!反轉張地圖,就會發現係個儲印仔嘅遊戲,一路參觀一路吸印仔,儲齊仲可以換post card。睇壁畫之餘,記得參加村內嘅各種工作坊,帶走屬於大家嘅回憶!

地址:釜山廣域市沙下區Gamnae2路177-11 (甘川洞、天頂)

image

圖片來源

image

圖片來源

image

圖片來源

image

圖片來源

5. 松月洞童話村 (Songwol-dong Fairy Tale Village) - 仁川

松月洞自從仁川喺1883年對外開放港口嘅時候就已經存在,早期主要係外國人嘅聚居地,後期因為年輕人外流導致松月洞開始沒落。韓國政府為咗改善區域環境,就開始用童話故事去重新設計松月洞,形成今日嘅童話村。叫得童話村就梗唔少得公主同王子,當然仲有唔少大家由細睇到大嘅卡通人物,去嘅時候即管睇下自己認得幾多個!

地址:仁川廣域市中區童話村街38 (松月洞3街)一帶

image

圖片來源

image

圖片來源

image

圖片來源

image

圖片來源

除咗參觀壁畫村,韓國仲有咩做?

>>>此生必訪!內藏山賞楓一日遊

>>>【市價六五折】首爾明洞,NANTA亂打秀門票

 

▲認識KKday▲

KKday-世界旅遊體驗網站,在全球 54個國家,174 個城市, 有 6000多種不同的行程與體驗。 KKday內有最特別、最意想不到的的世界行程體驗!不論你想當一日忍者、乘坐直升機享盡奢華旅程、還是你想要與猩猩共進午餐…KKday滿足旅人不同的喜好。KKday幫你省去在各論壇爬文找資料的麻煩,一站解決安排行程的困擾!現在,想來一場與眾不同的旅行就來KKday找行程,一起去冒險吧!

KKday 網頁: www.kkday.com

KKday Facebook: KKday