聖誕去北歐嘅朋友要注意啦!聖誕市集之前就出過啦,今次就講下芬蘭聖誕老人村!

芬蘭聖誕老人村

(圖片來源)

羅瓦涅米係芬蘭北部拉普蘭區嘅首府。芬蘭聖誕老人村係全球唯一受到認可既聖誕老人村,每年吸引唔少人到訪。即使去唔成嘅人都會寄信比聖誕老人,希望收到聖誕老人嘅回信。而芬蘭收到來自世界各地既信亦係比其他聖誕老人郵局嘅多。聽人講好似要早2,3個月寄信比佢地先可以準時係聖誕前收到,否則新年嘅時候就會有聖誕老人同你講聲遲來的聖誕快樂。

(圖片來源)
芬蘭聖誕老人村一到冬天就會人頭湧湧,唔想同人逼嘅大家盡量避免喺聖誕個幾日去呀。

聖誕老人都要返工?

(圖片來源)

必去啦呢度!聖誕老人嘅office。但記住,喺office入面係唔可以影相架!

全世界嘅聖誕老人郵局得三間,除咗芬蘭,仲有丹麥嘅格陵蘭島,美國印第安納州嘅聖誕老人鎮。不過最值得去嘅都係芬蘭,佈置都比其他兩間更有味道。

(圖片來源)

Fiona有無收到奇洛李維斯回信我就唔知,但如果寫信畀聖誕老人,就肯定唔會令大家失望。但大家如果唔記得寄信比聖誕老人拎回信嘅話,不如喺呢度寄返封post卡或者自己寫張聖誕卡返香港(即刻諗起尋晚Kelly鬧得我好啱,有咩慘得過咁)。

(圖片來源)

聖誕老人村除左辦公室吸引人之外,附近有其他鋪頭比大家買手信或者參觀。

(圖片來源)
去到聖誕老人村,除左明信片或者郵票之類嘅手信之外,有樣得當地先有嘅紀念品推薦。

就係:跨越北極圈證書,當然會寫埋你個名。仲可以喺你個passport度蓋個戳印。

聖誕老人樂園

芬蘭嘅聖誕老人村仲有聖誕老人樂園添!帶比大家無盡歡樂!

大家都剩係掛住聖誕老人同佢隻馴鹿,但佢身邊有好多小精靈幫佢架。

喺樂園入面嘅精靈學院,你會見到聖誕老人身邊嘅精靈:

(圖片來源)
如果帶住小朋友嘅話,見到聖誕老人一定即刻fing開你隻手衝上去呀!

(圖片來源)
呢個聖誕老人樂園,大家應該估佢唔到嘅就係佢係伸延入地底架!

睇張圖都好似好長咁,唔知可以通去邊度呢?

(圖片來源)
同上面提過嘅跨越北極圈證書,你可以喺聖誕老人樂園度跨越呢條線66°33'07",踏入北極圈!並且得到張證書。唔打算入園嘅朋友可以喺出邊紀念品店度買,大約要4—5EUR到。

(圖片來源)

咩咩冰雪節都不及聖誕老人樂園入面冰雕啦下化。

(圖片來源)
原來係冰室黎嘅喂,ICE BAR!!

(圖片來源)

當然,仲有好多好多其他野玩。

詳細要睇http://santapark.com/

世上無免費嘅午餐呀 SORRY

入場費:

Adult: 33 EUR

Children: 27 EUR (3-12歲,細過3歲免費)

喂,好似有少少貴喎?又唔係咁講呀,因為你可以連續入場兩日!

入場劵連續兩日有效!咁

你可能有興趣:

【聖誕老人故鄉】羅瓦涅米耶誕村半日遊

歐洲32國通用,30天上網、通話sim 卡

▲認識KKday▲
KKday-世界旅遊體驗網站,在全球 54個國家,174 個城市, 有 5000多種不同的行程與體驗。 KKday內有最特別、最意想不到的的世界行程體驗!不論你想當一日忍者、乘坐直升機享盡奢華旅程、還是你想要與猩猩共進午餐…KKday滿足旅人不同的喜好。KKday幫你省去在各論壇爬文找資料的麻煩,一站解決安排行程的困擾!現在,想來一場與眾不同的旅行就來KKday找行程,一起去冒險吧!
KKday 網頁: www.kkday.com
KKday Facebook: KKday