使用天數:2,253天
Ck Chan
博客簡介

想去特別地方但又得一天假期?我帶你去發掘香港另一面,從新認識香港。只用手機或DC影相,不想加任何雜質。

最新文章
熱門文章
推薦該博客文章
  • 4652
    累積瀏覽量
熱門文章
  • 第4日,又係落街是旦買d野食完就上車。 今日諗住去野柳,問左旅館個姐姐,由基隆去會好d,就坐火車去基隆。 我其實完全唔明白點解台鐵可以九萬幾條線用埋同一個月台。 又坐左成粒鐘去到基隆,坐緊個時發覺對腳完全未回復狀態。之後係咁問人點搭車。 落車仲要行一陣先入到去。 張相都整到好似個人咁。 好多怪岩石,我諗鐘意就會逐個睇,唔鐘意ge應該就係覺得~一堆石頭。 旅行團班友係下面又攬又嘈,都係行高少少先舒服d。但係....明明今日已經無晒力再行. 行到最盡就見到另一個區,海蝕平台。 去完野柳有d肚餓,但見時間有三點幾,諗住去下個點先食野,點知,等左8個字

     

    ckchan98622 4,652

  • 夏日炎炎,好多人都會諗假期應該去沙灘游水,但係沙灘,一大班三五知己除左游水之外,又有無其他野玩呢?今日就去左黃金海岸沙灘野餐。 黃金海岸其實係新界西黎講都唔算太難去,可以坐車到屯門公路轉車站轉52X或者61M就會經過,又或者係屯門西鐵站搭K51或K53都會經過呢個站。 落左車之後黃金海岸有個商場,可以先行陣就去沙灘。出面有好多遊艇,雖然自己無錢買一部黎玩,但借黎影相都一樓。 行過右邊小路就有條通道通去沙灘,係沙灘選左個無咁晒嘅位就鋪野餐墊。 係沙灘上面食下野,飲下啤酒食下午茶原來都好舒服!

     

    ckchan98622 4,652

  • 因為經常有人問MT除左買黎擺之外仲有咩用,所以我就試下用MT痴畫。 首先就選左香港比較有特色GE景點,第1個就係太平山頂個凌霄閣,因為上面個穫鏟比較特別。 材料就唔洗特登話要邊款,都係用番自己手上MT,今次就拎左KAMOI 10色剩色同GIFT BOX系列黎做 首先就係張紙到畫番凌霄閣草圖照。 然後選好MT,由上面開始痴落下面。 之後將痴好GE山頂沿草圖個位剪出黎。 最後再將其他圖案用其他MT(如凌宵閣玻璃,中間柱條柱等等再補上)就完成圖。 第一次痴,不喜可洗眼 IG:hongkongmaskingtape 如有查詢可EMAIL:chiukit2001@gmail.com

     

    ckchan98622 4,652

曾刊登專欄的文章

原來沙灘都可以野餐(黃金海岸)

夏日炎炎,好多人都會諗假期應該去沙灘游水,但係沙灘,一大班三五知己除左游水之外,又有無其他野玩呢?今日就去左黃金海岸沙灘野餐。 黃金海岸其實係新界西黎講都唔算太難去,可以坐車到屯門公路轉車站轉52X或者61M就會經過,又或者係屯門西鐵站搭K51或K53都會經過呢個站。 落左車之後黃金海岸有個商場,可以先行陣就去沙灘。出面有好多遊艇,雖然自己無錢買一部黎玩,但借黎影相都一樓。 行過右邊小路就有條通道通去沙灘,係沙灘選左個無咁晒嘅位就鋪野餐墊。 係沙灘上面食下野,飲下啤酒食下午茶原來都好舒服!

台灣深度遊~發掘與香港的不同(1)

好耐無出文,因為忙到甩碌,上個月偶有機會去台灣漫無目的旅遊,體會好深,想分享下。如果想 問咩景點同食咩我諗GOOGLE已經幫到你,關於台灣食同玩已經好多人寫過,隨便搵都有,今次係寫我同佢地生活上分別,我自己各種反思。 其實深度遊行程都係去景點同玩,不過寫個種角度唔同,我又唔會癲到去禪修個隻。 今次去係一個人,所以好FREE,一落機已經係4點機。就係桃園上國光去台北,未上車就有人幫手擺行李同MARK貼紙,我落車起碼唔會拎錯行李。同埋,人地部車個個位都有個USB位比你差電,手機無電都唔驚啦!諗番香港,程A10收成$48都好似無咁樣服務WO。 一落車行左成十五分鐘先到,無計啦,行山友唔洗住咁好,但一去到見到呢條樓梯就真係..... 其實呢塊牌好簡單,同其他剩係痴住塊門D牌比算有D特別。 係西門町附近住