使用天數:2,456天
Ck Chan
博客簡介

想去特別地方但又得一天假期?我帶你去發掘香港另一面,從新認識香港。只用手機或DC影相,不想加任何雜質。

最新文章
熱門文章
推薦該博客文章
  • 4996
    累積瀏覽量
熱門文章
  • 今日突然比人放飛機,係紅磡食完時新漢堡之後就諗起呢個地方未去過,睇下時間許可就買兩枝水就上車,係筲箕灣上左9號巴士黎到入口鶴咀落車。 其實呢度係就到落車,部車要突登轉入去迴旋處,所以好易認。 跟住呢條大馬路入去啦! 從地理位置黎講,呢條徑係沿海邊行,所以沿途都有海景睇。 一直跟住大路行唔洗轉入小路,如果入到村會可能有惡狗招待。 沿住去高頻發射站。 去到會寫住閒人免進之類例牌野,唔好行入去,係旁邊條路仔繼續行就得。過左就會搵番條路係右邊繼續行。 呢道有分叉路,我就先上上面燈塔睇先。 行左兩分鐘,就到燈塔。 呢道傳說係觀星勝地,但如果夜晚黎都唔係幾方便,不過我咁唔驚死,可能會再黎觀星。 燈塔旁邊不知明儀器。 燈塔另一邊景色。 去完燈塔,緊係行埋另一邊保護區。

     

    ckchan98622 4,996

  • 第一次係WESHARE試下寫文。 今次想介紹的是梧桐寨瀑布,若是沒有看過瀑布又想親身感受一下,就可以去梧桐寨了。遇半天的時間已經夠了,前幾天我和我的朋友臨時臨急決定去的,一切也是由感覺先行,突然想去這裡,就決定去了。一上山的時候,在車路上還有人問路,說道:上山是那條路?我答他是要行一個小時山的,車上的情侶很失望,以為車可以上,雖然最後不知道他們的決定,但也反應到香港人去郊外看美景也要"就腳"的態度。如果這麼容易就去到的話,我相信我去到瀑布時就少了一份滿足感。 上山前會經過萬德苑,可以參觀一下,路就是一直向上行就沒有錯的了,過了萬德苑就見到指示牌,開始上山路段,沿途的路只是一路向上,如果是熱的天氣應該會很辛苦,總共有四個布,沿途指示充足,要參觀四個瀑不計休息也要走大概一個小時。 在瀑布前,閉上眼,深呼吸了一口氣,感受到腳下有瀑布衝下來的水花,也感受到大自然的奇妙構做,還可以坐一會聽著水聲遠眺半個大埔的

     

    ckchan98622 4,996

  • 第五日無野做,諗起之前去過美術館個時入唔到去,今日hea hea地就去個度。 藝術ge定義我到而家都唔知係咩? 睇睇下有d野好有共嗚?究竟係以前d卡通太好睇,定而家無人睇卡通?美少女戰士去到而家都仲播緊。 呢張相代表左咩野? lego!! 某大銀行,睇落無特別。 原來,入面每一個針都扣住一張相。 英國最新巴士都無香港咁高級有頭枕。 高登仔正常反應:做咩9? 港女正常反應:有咩好睇? 我:佢試左幾耐先搞到係咁轉唔趺落黎? 呢個作品可能係世界上最無聊ge人先會諗到。 睇到肚餓先記得記自己未食早餐,又落左去食。 食完番去睇精品館。 原來係介紹最新產品,反而覺得悶,

     

    ckchan98622 4,996

曾刊登專欄的文章

原來沙灘都可以野餐(黃金海岸)

夏日炎炎,好多人都會諗假期應該去沙灘游水,但係沙灘,一大班三五知己除左游水之外,又有無其他野玩呢?今日就去左黃金海岸沙灘野餐。 黃金海岸其實係新界西黎講都唔算太難去,可以坐車到屯門公路轉車站轉52X或者61M就會經過,又或者係屯門西鐵站搭K51或K53都會經過呢個站。 落左車之後黃金海岸有個商場,可以先行陣就去沙灘。出面有好多遊艇,雖然自己無錢買一部黎玩,但借黎影相都一樓。 行過右邊小路就有條通道通去沙灘,係沙灘選左個無咁晒嘅位就鋪野餐墊。 係沙灘上面食下野,飲下啤酒食下午茶原來都好舒服!

台灣深度遊~發掘與香港的不同(1)

好耐無出文,因為忙到甩碌,上個月偶有機會去台灣漫無目的旅遊,體會好深,想分享下。如果想 問咩景點同食咩我諗GOOGLE已經幫到你,關於台灣食同玩已經好多人寫過,隨便搵都有,今次係寫我同佢地生活上分別,我自己各種反思。 其實深度遊行程都係去景點同玩,不過寫個種角度唔同,我又唔會癲到去禪修個隻。 今次去係一個人,所以好FREE,一落機已經係4點機。就係桃園上國光去台北,未上車就有人幫手擺行李同MARK貼紙,我落車起碼唔會拎錯行李。同埋,人地部車個個位都有個USB位比你差電,手機無電都唔驚啦!諗番香港,程A10收成$48都好似無咁樣服務WO。 一落車行左成十五分鐘先到,無計啦,行山友唔洗住咁好,但一去到見到呢條樓梯就真係..... 其實呢塊牌好簡單,同其他剩係痴住塊門D牌比算有D特別。 係西門町附近住