使用天數:857天
深圳利民齒科
博客簡介

limin's blog description

我的博客生涯

  • 2018-07-22 分享牙科保健知識
專業資格

  • 1998-07-01 國家註冊口腔執業醫師
專業技巧

  • 對微創牙體、牙周病治療,種植牙及義齒修復,牙齒矯正技術等有豐富的實踐案例和經驗。
    10
最新文章
熱門文章
推薦該博客文章
  • 69295
    累積瀏覽量
熱門文章
  • 智慧牙唔痛係咪都要拔除咧?生咗兩隻智慧牙,之前做其他治療時拍片睇到有一隻智慧牙竟然係傾斜嘅,但係冇感到疼痛。噉樣嘅智慧牙係咪都要拔除咧? 深圳口腔醫院牙科醫生介紹,智慧牙萌發位置唔正確,發展成阻生齒,即使唔感到疼痛,亦係要拔除。長歪嘅智慧牙會影響到前牙,因為生長空間唔夠,排擠前牙,導致前牙傾斜。長歪嘅智慧牙冇正常咬合功能,冇保留下嚟嘅價值,暫時未出現疼痛,但係之後好難保證唔會出現問題。 唔係每個人都會生智慧牙,亦唔係每個人嘅智慧牙都需要拔除,係咪可以保留需要根據智慧牙萌發前後嘅形態同後期功能,對口腔冇正常功能作用,威脅口腔健康嘅都需要及早拔除。 智慧牙萌發位置唔正確,從萌發開始就係阻生齒,任何形態嘅阻生齒對口腔都係有害無利,都需要拔除。智慧牙長歪咗唔疼,亦係要拔除。長歪嘅智慧牙會排擠前牙,導致前牙傾斜,之後智慧牙周圍嘅牙齦亦有可能會因為受到智慧牙嘅排擠、刺激等引發疼痛同炎症,都已

     

    limin 69,295

  • 每天必須使用牙縫刷或牙線來清潔牙齒。定期清潔牙齒有助於預防蛀牙和牙齦疾病(例如牙周病),並有效去除牙菌斑。 牙菌斑含有細菌,會以口腔內剩餘的食物殘渣或糖為食,同時會釋放出一種酸性物質,侵蝕牙齒表面,導致蛀牙。使用牙刷刷牙,並不能徹底清除牙菌斑。牙菌斑累積多了,會硬化變成粗糙物質,稱為牙垢(或牙結石)。牙垢累積在牙齦線上時,容易產生牙齦疾病。一旦形成牙垢,只能通過牙醫來清除。 儘管還是有許多人質疑牙線或牙縫刷的好處,但不可否認的是,牙線是照顧牙齒和牙齦的重要工具。使用牙線是必備的良好口腔衛生習慣。 何時清潔牙縫最好? 只要能徹底清潔牙齒與牙縫,什麼時候做都沒有關係。 可以在一天之中拿出幾分鐘來清潔牙齒,或者於每次用餐後清潔。現代生活忙碌的上班族常常忽略了牙齒清潔的重要性,建議在睡前花10~15分鐘潔牙,徹底清潔牙齒表面與牙縫(包含使用牙刷、牙線),避免產生牙齦疾病等相關問題。 兒

     

    limin 69,295

  • 反頜牙(地包天)的矯正,有的單純拔下頜兩個4號牙會有更穩定的效果!不拔牙或上、下對稱拔4個牙或聯合正頜外科截骨是均衡理想化的觀念,現實不都能如此,也不必都如此!

     

    limin 69,295