切換至手機版
文章 | 相簿
生日 30-Aug
性別 女性
國家 Hong Kong
網頁
文章記錄


4月13日星期日晚同友友一行七大兩小去了太古城East Hotel食生日飯 其中一位友友係該酒店集團的職員所以有折頭兼有飲品附送 Feast的晚餐以半自助形式提供 前菜,冷盤,沙律,生蠔任食 煙三文魚,咸點都係任食 Honey Ham都係 Parma Ham係我主打 環境寬敞而舒適,大大的落地玻璃窗,日照充足 友友的面子而有的Champagne 支紅酒係壽星仔因生日而有的禮品 生蠔雖然係細隻但就好新鮮甜美 Parma Ham都食咗唔少 煙三文魚就好膩,食咗一件都已經夠哂皮 自撈沙律加黑醋 夠哂健康 開頭以為係南瓜湯,睇番個牌原來係蘿蔔忌廉湯 好好飲,仲飲咗兩碗添 主食只可5選1 我哋個個都揀加拿大肉眼牛扒,牛油生菜沙律,薯條,香草辣汁 我要5成熟,但煮完出嚟就似有8成熟,而肉質都算嫩滑 但可惜之前的前菜沙律,...(看全文)

0個留言 | 13.Apr.2014發佈

第一頁 < [1] 2 3 4 5 6 > 最後一頁

最新文章列表


4月11日星期五晚Happy Friday 放咗工就同雀斑仔去了青衣城行街 之後就去了別府開餐 一人一個手卷 我食鰻魚手卷,而雀斑仔就食軟殼蟹手卷 我另叫了一碗鬼山拉麵即係炸雞拉麵 而雀斑仔就食西冷牛肉拉麵 鹽燒三文魚腩 每次都食呢個魚腩,真係好好味道 ...(看全文)

0個留言 | 11.Apr.2014發佈


4月10日星期四晚同友友去了吉壽日本料理食放題 友友從Yahoo團購買了很久都未能夠去食,趁還未到期前就叫埋我去食,仲唔收我錢添! 真係多謝哂 選擇豐富但奈何地方太過擠迫,簡直係人貼人檯貼檯 試埋食物後就覺得呢間比較差,唔係咁好食,質素好麻麻 呢個芝麻雞翼真係好劣,炸得有啲過份,燶得滯 牛尾亦都好麻麻,得骨無肉 而烏冬就最OK 友友加錢28蚊一隻的日本空運磯煮鮑魚 見個樣咁黑,我就唔係咁想食,就俾哂友友食 牛仔骨就唔錯 而雜錦刺身個賣相就好一般 呢幅係德家影的的刺身 上次去德家同樣都係食日本放題但食物質素同環境舒適到就相差好遠 德家好好多 鐵板牛柳粒 蝦天婦羅 好迷你的燒雞翼 而鹽燒海蝦,炭燒雞肉串同雞軟骨都燒得好惹味 牛油雞脾菇炒帆立貝 呢個係人氣出品,確係炒得好 牛油同帆立貝係絕配 鮮什菌炒雜菜 ...(看全文)

0個留言 | 10.Apr.2014發佈


4月9日星期三晚自家料理 鮑汁小唐菜 黑椒蜜糖牛仔骨 清蒸大眼雞 湯係阿媽煲的,真係好好味道 起筷啦! ...(看全文)

0個留言 | 09.Apr.2014發佈


4月8日星期二晚自家料理 油麥菜炒燒肉 拜完山剩低的燒肉又攞嚟炒油麥菜 巧功味呢,但雀斑仔話啲燒肉肥,唔係幾願食 黃油雞半隻 在樓下酒樓買的55蚊雞,都幾好味架!! 香煎撻沙 煎到散哂,第一次煎係咁上下 鴻福堂湯包 起筷啦!! ...(看全文)

0個留言 | 08.Apr.2014發佈


4月6日星期日晚煮了紅豆沙當晚飯 晏晝叫了肯德基家鄉雞食,飽到夜晚所以都係煮糖水算了 第一次用Primada煮了紅豆沙糖水,又唔錯喎!仲好味過明火煲,唔駛睇火又慳煤氣同時間 自己再煲了十粒紅豆湯丸,真係夠哂飽肚 Yummy Yummy ...(看全文)

0個留言 | 07.Apr.2014發佈


4月5日星期六清明節,一早7點幾就出了門口去拜山 拜完山就同雀斑仔一家人去了觀塘陶源飲茶 之後我哋就返屋企小休一陣,然後又出去睇戲 呢套戲都上了三個幾星期,都仍然仲有戲院有得做,不過就只得一場,而果場都差不多爆滿 應哂馬航客機果件事件,所以都仍然吸引到唔少人買飛入場 全套劇都好緊張刺激,真係可以一看 由主演Taken &Taken 2的里安尼遜擔當演出 戲中飾演一位空中特警,當日正進行一次例行任務如常乘坐客機工作 怎料一上機即收到秘密短訊,要求1億5千萬美金存入一個戶口,若9答應要求就每20分鐘就殺一人 機上每一個人頓成可疑人物,每人都產生各種猜忌同不信任 而里安尼遜呢位特警每次都能做到打極都唔會死的鐵人,即使身陷險境,環境如何惡劣都一定能夠化險為夷 就算窄到好似內飛機的洗手間都一樣可以赤手空拳對付到敵人 當死了第三個人時,才發現被轉帳之戶口持有人正正就係里安尼遜,真係百思不得其解 ...(看全文)

0個留言 | 06.Apr.2014發佈


4月2日星期三晚自家料理 菠蘿咕嚕肉,已經好耐無整過 第一次用AirFryer焗黃花魚,原來係唔掂嘅 都係蒸會啱口味啲 蒜蓉炒白菜仔 胡椒排骨咸菜湯 見有幾碌粟米咪加埋落去煲,又OK喎! 起筷啦!! ...(看全文)

0個留言 | 05.Apr.2014發佈


4月3日星期三晏晝同同事加埋一個友友去了朗豪坊Baby Cafe樹食 呢餐仲要係友友請客,真係多謝哂! 加$20有一個餐湯 牛角酥好鬆軟美味 而我就揀了呢個Baby三食,次次嚟到都係食佢,無食過其他,真係好有情意結 最鍾意就係食佢右邊的三文魚沙律,特別嫩口美味,真係一試難忘 而中間的黑松露炒滑蛋多士又係一流 至於蕃茄火腿意粉,份量又多又好味道 真係無得頂 而同事就叫了呢個新嘢~紙焗綠茶龍俐柳 同事俾了少少我試,又真係好嫩口好好味 鐵板上熱辣辣,份量又多,真係唔錯 ...(看全文)

0個留言 | 04.Apr.2014發佈


4月2日星期三Lunch Time同老闆去了Conrad Hotel食 又係去佢嘅飯堂金葉庭 多謝老闆 今次有幸可以食金葉庭的蟹蓋,真係太好了 而上次食過好好味道的灌湯餃,老闆就唔俾叫,佢話隻蟹蓋都唔架! 唯有食其他點心啦! 滿滿一碟的XO醬,真係好好味道,食完之後老闆仲叫人繼續order多一碟嚟,真係好豪氣 今日比較多人,因為酒店有大型會議舉行中,人流就相對地多 老闆極力推介的脆乳豬皮,但我真係唔係咁好,只係食一塊就算 彩虹蝦春卷好脆口,而蝦又大大隻 白汁海鮮荔茸盒又係我唔喜歡食,留番俾佢哋兩位享用 豆漿梅菜叉燒包 燕窩蝦餃,老闆話今次走金箔 灌湯小籠包 乾蒸牛肉燒賣 帶子菜苗餃 老闆仲叫人沖埋咖啡,一人一杯,好香甜滑溜 主主主主角蟹蓋出場,連個裝飾都係一隻土豪金的蟹 滿滿的蛋肉同白汁忌廉蘑菇,食完都真係飽...(看全文)

0個留言 | 02.Apr.2014發佈


4月1日星期二晚雀斑仔好好咁嚟接我收工,然後就去咗板長食壽司 火炙三文卷,蝦天婦羅壽司 第一次响板長食火炙三文魚卷,又幾好味道喎! 左起火炙三文魚腩壽司,火炙醋鯖魚壽司 下面就係一口帆立貝壽司同八爪魚壽司 以上都係5蚊一件,做緊特價先至叫咋! 甜蝦牛乳白湯,去到係必飲 上面係油甘魚(海鹽)壽司,而下面係好難食的赤鮭壽司,好似有一陣石油味咁 雀斑仔就食軟殼蟹手卷,而我就食鰻魚手卷 第一次在板長食鰻魚手卷,又係好鬼正!下次可以再叫 仲叫埋吉列豬扒豬骨湯烏冬添! 豐富到呢 ...(看全文)

0個留言 | 01.Apr.2014發佈

第一頁 < [1] 2 3 4 5 6 > 最後一頁